KJP Poljoprivredno Dobro Butmir

PD Butmir domaćinskim odnosom nove uprave i u saradnji s Ministarstvom privrede

PD Butmir domaćinskim odnosom nove uprave i u saradnji s Ministarstvom privrede postalo je farma koja nosi prefiks nultog zagađivača okoline i najveći je proizvođač mlijeka, ne u Kantonu, nego u Bosni i Hercegovini.

Realizacija projekata koje podržavamo na Poljoprivrednom dobru je u toku i danas smo obišli farmu koja je odnedavno bogatija za 90 novih junica i opremljena novim pročistačem otpadnih voda, što je bio uvjet za dobijanje vodnih dozvola i priključenja farme na gradski kolektor.

Ministarstvo privrede u cjelosti je finasiralo ugradnju ovog pročistača što je farmu Butmir učinilo nultim zagađivačem okoline, dok smo za nabavku junica posredovali kod BBI banke za odobrenje kreditnih sredstava.

PD Butmir sada posluje po ekološki prihvatljivim uvjetima i iznimno smo ponosni zbog toga. Ranije smo s ovim preduzećem potpisali i ugovor o koncesiji prema kojem je preduzeću dato pravo za korištenje podzemne pitke vode iz bunara B-1 na farmi ovog dobra jer smo željeli unaprijediti poslovanje ovog preduzeća, prije svega, kroz uštede koje će im donijeti snabdijevanje vodom iz vlastitog bunara, te na taj način i direktno doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje i prehrambrene industrije kojima mi također pridajemo veliku pažnju i ulažemo i energiju i finansijska sredstva da pospješimo konkurentnost poljoprivredne proizvodnje na području Kantona.

Nove prakse već su donijele rezultate kroz povećanje proizvodnje mlijeka za 30%, a s trenutnom proizvodnjom od 3 miliona litara mlijeka godišnje, naša farma je najveći proizvođač mlijeka u Bosni i Hercegovini.

Više na linku.

POVEZANI ČLANCI